Als hoogsensitief mens beleef je alles heel intensief. Zowel plezierige als onplezierige momenten.
Gedurende de werkdag gebeurt er heel veel. Zelf merk ik dat ik vaak een vol hoofd heb aan het eind van de dag. Het kost me soms moeite om alles wat ik heb gedaan als aparte gebeurtenissen naar voren te halen. Het is één grote kluwen in mijn hoofd. Dat kan er voor zorgen dat ik ga denken en voelen dat er niets positiefs of plezierigs is gebeurt op die dag, dat het alleen maar stressvol is. Zo wie zo blijven vervelende dingen langer hangen bij mensen en door de intense beleving nog langer bij een hsp. Wat mij dan helpt is het overzicht van Barbara Frederickson er bij te nemen. Zij heeft een overzicht gemaakt van plezierige emoties. Als ik mijn dag dan even doorloop dan zie ik plotseling dat er een mooi gesprek was met een client: Een moment van dankbaarheid dat ik haar kon helpen. Een moment van plezier met een collega, omdat we ergens om hebben gelachen. En als ik dan op die manier stil sta bij mijn dag dan komt er een gevoel van sereniteit naar boven: “Wat fijn dat ik dit werk heb kunnen doen”.
Wil je zelf ook eens stilstaan bij momenten die jij als plezierig ervaart? Je kunt aan de slag met onderstaand lijstje. Hou dat eens twee weken vol na je werkdag. Je kan het natuurlijk ook in een privé situatie doen. Let op! Het is niet zo dat je door deze oefeningen je verdriet of angst of andere onplezierige emoties moet wegduwen: die hebben ook aandacht nodig. Dat kun je doen door oefeningen vanuit een compassie training. Het mooie is dat je plezierige en onplezierige emoties naast elkaar kunt ervaren.
Veel plezier!
Plezierige emoties
Om je meer bewust te worden van momenten dat jij plezierige emotie ervaart kun je het volgende overzicht gebruiken van Barbara Fredrickson (Positivity (2009).
Bij iedere plezierige emotie staat beschreven hoe je deze emotie kan beleven. Je kunt natuurlijk bij jezelf nagaan hoe jij die emotie beleefd. Kijk eens welke woorden, gevoel of beelden er bij jou naar boven komen. Je kunt deze dan met steekwoorden opschrijven of in beeld vastleggen.
Plezier
Plezier is lichtvoetig, speels, een gevoel van vreugde en blijdschap wanneer jou iets moois overkomt
of wanneer je iets aan het doen bent waarvan je geniet.
Dankbaarheid
Dit is het gevoel dat je iets – onverwachts – ontvangen hebt. Je kunt je
bevoorrecht voelen. Dit is natuurlijk niet de dankbaarheid waarbij je iets moet terugdoen voor een ander!
Sereniteit
Je voelt je dan intens tevreden, je komt volledig tot rust en je voelt harmonie. Vooral na een inspanning kun je dit ervaren.
Belangstelling
Als iets jouw interesse heeft dan voel je je open en levendig. Je wilt ergens graag meer van weten.
Je wilt iets leren en er ervaring mee opdoen. Je voelt je uitgenodigd om ergens tijd en energie in te steken.
Hoop
In de hoop is het geloof verankerd dat dingen kunnen veranderen. Dat je voelt dat er verbetering in je situatie zal komen. Dit kun je ervaren je in moeilijke tijden.
Trots
Dit is een gevoel dat je blij bent dat je iets hebt bereikt. Het sterkt je identiteit. Het kan helpen om je zelfvertrouwen te versterken.
Geamuseerdheid
Bij geamuseerdheid ervaar je vrolijkheid. Het komt vaak onverwachts. Het kan zorgen voor verbinding met anderen.
Inspiratie
Dit kun je ervaren als je wordt geraakt door iets of iemand en je ergens in wilt gaan verdiepen. Dit kan je stimuleren om je zelf te gaan ontwikkelen.
Ontzag
Ontzag kun je ervaren als je je overweldigd voelt door iets groters. Iets is groter dan jezelf. Dat kun je ervaren in de natuur of een andere bijzondere plek
Liefde
In liefde komen alle andere plezierige emoties samen. Door liefde worden deze verdiept.
De volgende oefening (bron: Dit is jouwleven, 2013) helpt je om na te genieten van plezierige momenten en het gevoel langer vast te houden.
De drie goede dingen
Bij deze oefening gebruik je je verbeeldingskracht, iets wat de meeste hoogsensitieve personen volop hebben. Deze oefening is een kern oefening vanuit de positieve psychologie en vergroot je vermogen om (na) te genieten van positieve en prettige ervaringen. Deze oefening kun je om te beginnen een week lang doen. Bijvoorbeeld aan het eind van de dag of vroeg in de avond. Doe die niet vlak voordat je wilt gaan slapen, want er is dan een mogelijkheid dat je zo blij wordt dat je overprikkeld raakt van geluk en niet in slaap kunt komen.
Loop je dag nog eens na en sta stil bij drie positieve ervaringen. Wat is jou vandaag voor goeds overkomen? Zijn er momenten waarop je een plezierige emotie als liefde, trots, inspiratie, hoop, belangstelling, kalmte of vrolijkheid hebt ervaren? Het kan zijn dat jou iets fijns is overkomen, dat je genoten hebt van iets, of dat je de tijd maakte voor kleine dingen die je gelukkig maken. Ook wanneer je een vervelende dag hebt gehad of wanneer je een moeilijke tijd vol zorgen
doormaakt, kun je deze oefening doen. Er zijn bijna altijd wel kleine gebeurtenissen of ervaringen die positief waren. Het is waardevol om stil te staan bij deze ervaringen. Laat elke ervaring nog eens op
je inwerken. Probeer de gebeurtenissen weer voor je te zien en te ervaren.
Geniet na en probeer er een gewoonte van te maken door het heel vaak te doen. Mochten er tijdens de oefening onplezierige emoties naar boven komen, geef deze dan ook aandacht door middel van een compassieoefening.