“ Nou, dat is stom, hoe had ik dat nou over het hoofd kunnen zien? Heb ik nou weer dezelfde fout gemaakt? Ik kan ook niets goed!” Zomaar wat gedachtes die door je heen kunnen schieten tijdens een werkdag. Het hoogsensitieve brein reflecterend aan het werk. Als hoogsensitief mens hebben we een groot reflectie vermogen en de aanleg om het zo goed mogelijke te doen. Heel fijn als je dat op een positieve manier kan doen. Maar o wee, als jij heel streng bent voor jezelf. Dan kan het je heel veel stress opleveren. Vaak heb je helemaal niet door dat je zo streng bent voor jezelf en jezelf de hele dag aan het neerhalen bent. Dat is een onbewust proces. Je weet niet beter. Maar het veroorzaakt heel veel stress bovenop de stress die je al uit je omgeving oppikt.

Als hsp zijn we gevoelig voor prikkels. Zowel externe prikkels maar ook interne prikkels.
Die interne prikkels kunnen van alles zijn wat er in je lichaam gebeurd, bijvoorbeeld je darmen die aan het werk zijn. Maar ook gedachtes, emoties en gevoelens leveren prikkels op en als die negatief zijn naar jezelf dan veroorzaken zij extra (prikkels) dus stress. Zo kan het zijn dat je vanuit de aanleg van reflecteren en het zo goed mogelijk willen doen een interne criticus hebt ontwikkeld die de hele dag commentaar geeft op wat je doet. Deze criticus is ontstaan vanuit de vroege jeugd en kinderjaren. Het heeft te maken met de omgeving waar je opgroeide en hoe jij werd opgevoed.

Denk nu niet meteen: “zie je wel, het is allemaal mijn eigen schuld.” Want die gedachte geeft weer stress! Hoe dan wel? Het is niet iets wat met wat tips snel op is te lossen, maar je kunt wel aan de slag met deze interne criticus. Het vergt doorzettingsvermogen en doen!

Start eens met een dag op te schrijven wat jij tegen jezelf zegt tijdens je werk. Na een gesprek met een collega of leidinggevende. Na een vergadering, in het echt of online. Of wanneer je bezig bent met iets inspannens. Je kunt het ook doen in je privéleven, natuurlijk.

Wat zeg je tegen jezelf? Moedig je jezelf aan? Zeg je,”Goed zo, goed gedaan?” Of geef je jezelf er verbaal van langs?

Heb je ontdekt dat je wel wat milder voor jezelf mag worden? De interne criticus kun je op twee verschillende manieren benaderingen en aanpakken. Je kunt compassie oefeningen gaan doen om aardiger naar jezelf te worden. Daarnaast kun je met oefeningen de interne criticus ontdekken en aanpakken. In mijn boek: Hoogsensitiviteitwerkt!, vind je uitleg en oefeningen hoe je dat kunt doen. Je kunt er direct mee aan de slag want ik heb veel van de oefeningen voor je ingesproken.