“Werk is expressie geven aan jezelf” deze uitspraak hoorde ik bij een bijeenkomst over rouw bij werkverlies. Inderdaad, dacht ik, in je werk kun je je talenten, vaardigheden en sterke kanten inzetten en vind je zingeving. Dat komt natuurlijk het best tot uiting als je werk doet dat bij je past. Dan bloei je op en heb je plezier. Want als het werk niet bij je past geef je geen expressie aan jezelf maar verlies je jezelf, verlep je en al je zelfvertrouwen en zelfwaardering verdwijnt. Voor mensen met de hoogsensitieve eigenschap is het nóg belangrijker om werk te hebben dat passend is omdat je als hsp alles intensiever beleeft. En je wilt natuurlijk liever werkplezier intensief beleven dan de intensieve beleving van een baan waarin je ongelukkig bent.

De huidige arbeidsmarkt biedt veel kansen om werk te vinden waarin jij expressie kan geven aan jezelf. Waarin jij werkplezier kan vinden. Het werk dat nu, in deze fase van je leven, passend is voor jou.

Voordat je naar de vraag op de arbeidsmarkt gaat is het belangrijk om eerst te gaan onderzoeken hoe jij op een plezierige manier expressie kan geven aan jezelf in je werk. Want door jouw grote inlevings- en aanpassingsvermogen als hsp is de valkuil dat jij kijkt wat de vraag is op de arbeidsmarkt en daarop gaat solliciteren. Je komt dan misschien (weer) in een baan die net niet bij je past. Ga dus eerst onderzoeken welk werk écht bij je past. Dat kun je doen door de volgende vragen te beantwoorden. Je krijg zo meer inzicht welk werk, qua inhoud en omgeving passend is voor jou:
Wat betekent werk voor mij? Wat is mijn thema, wat geeft mijn werk zin, waar wil ik mijn bed voor uitkomen? Vanuit welke waarden wil ik werken? Wat zijn mijn sterke kanten? Bij welke werkzaamheden ervaar ik flow? Welke taken passen daarbij? In welke omgeving kom ik tot bloei?

Dit zijn vragen waar je even de tijd voor moet nemen. Om de antwoorden te vinden kun je onderzoekend te werk gaan. Op internet kun je opdrachten en oefeningen vinden om je te helpen deze vragen te beantwoorden. Je kunt hiervoor ook mijn boek gebruiken: Hoogsensitiviteit werkt!

Door het beantwoorden van de vragen krijg je een goed beeld van jezelf als hoogsensitief persoon en wat passend werk voor je is. Als je dat inzicht hebt kun je gaan kijken welke vraag er is op de arbeidsmarkt. Welke functie past bij wat jij te bieden hebt? Of: wat biedt de functie/werkgever om expressie te geven aan jezelf. En misschien ontdek je wel dat je voor een groot deel al de baan hebt die bij je past maar dat deze op onderdelen bijgesteld moet worden om dit te werk te blijven doen en je verder te ontwikkelen. Je kunt dan in gesprek gaan met je werkgever. Immers, personeel is niet gemakkelijk te vervangen met deze krapte op de arbeidsmarkt. De werkgever zal meer zijn best moeten doen om personeel te behouden. Spannend om dit gesprek aan te gaan? Dat kan ik me voorstellen. In mijn boek kun je ook lezen hoe je dat gesprek aangaat als hoogsensitieve werknemer.